Adisyon

Adisyon

Hizmet işletmelerinde sunulmakta olan hizmetin ve de emtianın cins ile miktarını göstermek amacı ile düzenlenen bir belgedir. Vergi Usul Kanununun hükümleri uyarınca bilanço ya da işletme hesabı esasına göre defter tutmakta olan gece kulüpleri ile birlikte diskotekler, barlar, pavyonlar, meyhaneler, gazinolar, lokantalar, kafeteryalar ve de pastane işletmeleri, adisyon düzenlemek ve adisyon kullanmak mecburiyetindedir. Yalnızca çay, kahve ve de meşrubat satılan kahvehane, çay bahçesi ile çay ocağı gibi yerler bilanço ve de işletme hesabı esasına göre defter tutmak mecburiyetinde olsalar ya da kurumlar tarafından işletilseler bile bu faaliyetleri sebebi ile adisyon düzenlemeyeceklerdir. Bu yerler içerisinde alkollü içki servisi yapılması durumunda bilanço esasına göre defter tutanlar ya da kurumlar tarafından işletilenlerde masalara servis yapılıp pasta, tost, börek, sandviç, poğaça, dondurma ve de kuruyemiş benzeri yiyecek maddeleri de satılmakta olduğu takdirde adisyon kullanımı mecburidir. Adisyon kullanmak mecburiyetinde olan hizmet işletmeleri içerisinde; masada servis yapılıyor olmasının yanı sıra, ayrıca self servisin ve de paket halinde satışların yapılması durumunda, adisyon sadece masaya yapılmakta olan servisler için kullanılır. Adisyon çeşitleri sırası ile, üstten tutkallı şekilde, yandan tutkallı şekilde, perforajlı şekilde, numaratörlü şekilde ve de numaratörsüz şekilde cilt olarak yapılır.

Tarih: